Members Area

Our News

15/07/2015 - Τουριστική Ασφάλεια – Εξασφάλιση με την ανάλογη Τουριστική Συνείδηση

Η τουριστική ασφάλεια που κάθε τουριστικός προορισμός προσφέρει στους επισκέπτες αποτελεί, αν όχι τον σημαντικότερο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας και εδραίωσης του.

Η έννοια της τουριστικής ασφάλειας είναι ευρύτατη και μπορεί να περιλαμβάνει, το πέσιμο στο έδαφος ενός τουρίστα στο έδαφος επειδή το πεζοδρόμιο σε ένα τουριστικό θέρετρο παρουσίαζε μια προεξοχή, μέχρι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τουριστών, κάτι που δυστυχώς βιώνει η παγκόσμια κοινότητα σήμερα

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανά το παγκόσμιο αξιόλογων τουριστικών προορισμών που λόγω προβλημάτων στο συγκεκριμένο τομέα είδαν τη φήμη τους να καταρρέει και τις απώλειες τους να πολλαπλασιάζονται. Πρόσφατα παραδείγματα υπήρξαν και σε γειτονικές μας χώρες με έντονες κινητοποιήσεις και βίαιες λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον των αρχών με αποτέλεσμα το τουριστικό ρεύμα να επιλέγει άλλους προορισμούς. Σε ένα άλλο επίπεδο είδαμε προορισμούς που λόγο κακής φήμης περί έντονης κατανάλωσης αλκοόλ, απρεπούς συμπεριφοράς και έντονης οχλαγωγίας να χάνουν μεγάλα τμήματα της αγοράς όπως οι οικογένειες.

Στην Κύπρο πιστεύω ότι χαίρουμε ενός πολύ καλού ονόματος σε θέματα τουριστικής ασφάλειας. Αυτό φαίνεται μέσα από τις θέσεις όχι μόνο των δικών μας αρμοδίων αρχών, αλλά και των απόψεων των ίδιων των επισκεπτών μας, αλλά και των τουριστικών οργανισμών του εξωτερικού με τους οποίους η Κύπρος διατηρεί συνεργασίες για δεκαετίες. Το ότι όμως έχουμε σήμερα ένα καλό όνομα σε θέματα ασφάλειας, μας προεξοφλεί ασφάλεια και αύριο;

Η διατήρηση και αύξηση των επιπέδων τουριστικής ασφάλειας απαιτεί  συνεχή, επίπονη και πολύπλευρη προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα. Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί, κατά την άποψή μας, να γίνει είναι να υπάρξει μια επανάπαυση, χαλάρωση και ο εφησυχασμός ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Δυστυχώς, ένας  προορισμός που στην παρούσα φάση είναι ασφαλής,  θα μπορούσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να παρουσιάζεται ως όχι και τόσο ασφαλής. 

Μια άλλη εσφαλμένη εντύπωση που μπορεί να πλανάται στον αέρα είναι ότι τα θέματα ασφάλειας είναι αποκλειστικά και μόνο θέματα της Αστυνομίας.  Αυτή η άποψη απαλλάσσει τους πάντες, πλην των Αστυνομικών Αρχών, από την εγρήγορση και την έγνοια για συνεχή βελτίωση στο σημαντικό τομέα της ασφάλειας, γεγονός που μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις.

Εκείνο λοιπόν που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι η ανάγκη απόκτησης της κατάλληλης τουριστικής καλλιέργειας  και συνείδησης. Το κλειδί βρίσκεται στην εμπέδωση της ιδέας ότι τουριστική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Αστυνομικές Αρχές, Τοπικές Αρχές, Κυβερνητικές Υπηρεσίες, Εταιρίες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, Ξενοδόχοι, Εστιάτορες, Ναυαγοσώστες, Επιχειρηματίες Θαλασσίων Αθλημάτων και άλλοι πολλοί, ακόμα και ο κάθε πολίτης έχουν το δικό τους ρόλο να διαδραματίσουν. Ιδιαίτερα όμως οι τουριστικοί επιχειρηματίες που βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επαφή με τους περιηγητές πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα, με ανάλογη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού τους, με αξιοποίηση της τεχνολογίας, με αρμονική συνεργασία με τις αρμόδιες  αρχές ασφαλείας και το κυριότερο, με επίδειξη σχολαστικότητας και σοβαρότητας για το θέμα, χωρίς ίχνος εφησυχασμού.

Και κάτι τελευταίο… η γνωστή ρήση «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» ταιριάζει πλήρως στα θέματα τουριστικής ασφάλειας.

Άγγελος Λοίζου
Πρόεδρος ΚΟΤ