Members Area

Our News

12/09/2016 - Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ACTA

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus, στη Λευκωσία.

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης. Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) κ. Ντίνος Κάκκουρας.

«Η φετινή χρονιά αποτελεί μια από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, αφού τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου στα €2,5 δισ. Όμως, παρά τις φετινές αυξήσεις στα έσοδα και στις αφίξεις των τουριστών, ο τουριστικός τομέας επιβάλλεται να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί για να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) κ. Ντίνος Κάκκουρας μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου του.

Ο ACTA, είπε ο κ. Κάκκουρας, παρακολουθεί όλες τις τοπικές και διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά τα ζητήματα του τουρισμού και των ταξιδίων και ασκεί υπεύθυνη πολιτική για την ορθολογική προώθηση των θεμάτων αυτών.

Αναφερόμενος στον εισερχόμενο τουρισμό ο Πρόεδρος του ACTA είπε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 οι αφίξεις των τουριστών ανήλθαν σε 1.737 χιλιάδες σε σύγκριση με 1.450 χιλιάδες την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 19,8%. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια (αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2015) σημειώνοντας ρεκόρ στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του ACTA τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός, απεναντίας πρόσθεσε, χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η προσφερόμενη ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Κληθείς να σχολιάσει την ανοδική πορεία του εξερχόμενου τουρισμού, ο κ. Κάκκουρας είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μέχρι τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 673 χιλιάδες ταξίδια μονίμων κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 7.6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ACTA, παραμένει η Ελλάδα και ακολουθεί η Βρετανία, ενώ σημαντικές χώρες για τον εξερχόμενο τουρισμό είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ACTA κατέθεσε προτάσεις με στόχο να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των τουριστών. Πιο συγκεκριμένα ο ACTA εισηγείται τα εξής:

·   Να δοθούν κίνητρα προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων.

·   Να εκσυγχρονιστούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικά μέσα μεταφοράς, κλπ.

·   Να καθοριστεί ανώτατη τιμή πώλησης στα είδη πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να περιοριστεί η αισχροκέρδεια σε βάρος των τουριστών.

·   Να επενδύσει περαιτέρω το κράτος στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

·   Να δοθούν επιχορηγήσεις σε ξένους διοργανωτές ταξιδίων για ναυλωμένες πτήσεις το Χειμώνα.

·   Να βελτιωθούν οι τουριστικές υποδομές.

·   Να είναι πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική η διαφημιστική προβολή της Κύπρου και να αξιολογείται ως προς την αποδοτικότητά της.

Κλείνοντας, ο κ. Κάκκουρας είπε ότι ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται ένα γενικό "λίφτινγκ" που θα τον καταστήσει πιο ελκυστικό για τους ξένους. Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η καλύτερη προβολή στο εξωτερικό και η άμεση προώθηση των νέων έργων υποδομής πρέπει να είναι το τρίπτυχο των ενεργειών για το επόμενα χρόνια, κατέληξε.

Χορηγοί της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ACTA ήταν οι εταιρείες Blue Air, Kpmg και Conneq.