Members Area

Our News

29/10/2014 - Γενική Συνέλευση ACTA - Η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή τουριστική ταυτότητα (branding)

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) κ. Βικτώρ Μαντοβάνη λέγοντας ότι ακόμα και σήμερα η Κύπρος δεν διαθέτει μια ισχυρή τουριστική ταυτότητα, ώστε να αναδείξει τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της και να μπορέσει να στοχεύσει σε καλύτερο τουρισμό.

Μιλώντας στην 60η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ACTA που πραγματοποιήθηκε χθες 9/9/2014 στο ξενοδοχείο Hilton Park, ο κ. Μαντοβάνη έκανε ιστορική αναδρομή της πορείας του τουρισμού στην Κύπρο και διεθνώς. Δια μέσου αυτής της ιστορικής αναδρομής, διαφάνηκε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ACTA, ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα υπάρχει μια παντελής έλλειψη πολιτικής και σχεδιασμού για τον τουρισμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαντοβάνη τόνισε ότι η Κύπρος για να μπορέσει να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της πρέπει μεταξύ άλλων:

 • Να δημιουργήσει ένα ισχυρό branding.
 • Να εφαρμόζει νόμους για την ακαταστασία, τα σκουπίδια, τον κραχτισμό και την παράνομη στάθμευση οχημάτων.
 • Να δώσει κίνητρα, όχι κατ’ ανάγκη χρηματικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ποικιλόμορφο τουριστικό προϊόν που δεν θα στηρίζεται μόνο στον ήλιο και στη
 • θάλασσα.
 • Να εξαλείψει τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια.
 • Να επιμορφώσει τους εμπλεκόμενους με το θέμα του τουρισμού.
 • Να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη, αλλά ευέλικτη στρατηγική με όραμα και κοινή λογική.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ACTA αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα του τουρισμού και πώς αυτά επηρεάζουν την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

 • Η Αίγυπτος επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές,  και αυτό θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της Κύπρου για απάμβλυνση της εποχικότητας.
 • Τόσο στη Βρετανία, όσο και στη Ρωσία υπάρχει αυτή τη στιγμή υπερπροσφορά αεροπορικών θέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις πολλές κρατήσεις τελευταίας στιγμής και την πίεση των τιμών προς τα κάτω.
 • Η προσεχής σύνδεση περισσοτέρων Ευρωπαϊκών πόλεων με τρένα υψηλής ταχύτητας θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις αεροπορικές εταιρείες και προς όφελος των νησιών.
 • Η ραγδαία ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς τα τελευταία χρόνια θα χρειασθεί κάποιου είδους διόρθωση.
 • Η πολιτική αστάθεια στις Αραβικές χώρες και στην Ουκρανία θα επιφέρει  οπωσδήποτε συνέπειες στον τουρισμό της Κύπρου, όχι κατ’ ανάγκη μόνο αρνητικές.
 • Οι πωλήσεις μέσω του διαδικτύου θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
 • Οι Αερογραμμές οδεύουν προς ένα μεικτό μοντέλο δρομολογημένων, ναυλωμένων και χαμηλού κόστους αερομεταφορών.
 • Ο επίδοξος επενδυτής των Κυπριακών Αερογραμμών δεν πρέπει να αφεθεί να δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις.

Ο κ. Μαντοβάνη, ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι η αύξηση που παρουσιάζουν οι αφίξεις την τελευταία περίοδο δεν μπορεί παρά να χαροποιεί όλους τους φορείς του τουρισμού. Ας ελπίσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μαντοβάνη, ότι είναι η αρχή καλύτερων ημερών και όχι μια απλή παρένθεση. Διότι όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε καμιά χώρα που να έχει τόσο απογοητευτικές επιδόσεις στον τουρισμό από το 2000 και μετά όσο η Κύπρος.

Τέλος, όραμα του ACTA, είναι να καταστεί η Κύπρος ένας διεθνής συγκοινωνιακός κόμβος με μεγάλο αριθμό αερογραμμών και αεροπορικών συνδέσεων, ώστε οι Κύπριοι να έχουν εύκολη και οικονομική πρόσβαση εκεί που επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης βραβεύθηκαν τα 7 ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου: AEOLOS CYPRUS TRAVEL BUREAU , A.L. MANTOVANI & SONS LTD, FRANCOUDI & STEPHANOU LTD, HULL BLYTH ARAOUZOS LTD, LOUIS TOURIST AGENCY LTD,  LOIZIDES BROS LTD και SHOHAM (CYPRUS) LTD  (Φώτο)

Την απονομή των τιμητικών διακρίσεων έκανε ο Έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.

Υποστηρικτές της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ήταν οι  εταιρείες Aegean Airlines και Sixt.