Members Area

Our News

27/10/2015 - Εισαγωγική ομιλία κας Αννίτας Δημητριάδου, Αν.Γενικής Διευθύντριας ΚΟΤ, στην παρουσίαση συνεδριακού τουρισμού, 20 Οκτωβρίου 2015

Αγαπητοί κ. Δήμαρχοι,
Αγαπητά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ,
Αγαπητοί Ambassadors in Tourism,
Εκλεκτοί συνεργάτες,

Καλημέρα σας και καλωσορίσατε στη σημερινή παρουσίαση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για το συνεδριακό τουρισμό και τα ταξίδια κινήτρων. Η άμεση και τακτική επικοινωνία με τους επιχειρηματίες, την τουριστική βιομηχανία και όλο τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της νέας ταυτότητας που κτίζει ο Οργανισμός.

Όπως πιθανό να γνωρίζετε, ο Οργανισμός έχει ιδρύσει εδώ και πέντε περίπου χρόνια το Cyprus Convention Bureau, το οποίο επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που άπτονται του συνεδριακού τουρισμού με ακόμη πιο δυναμικό και επαγγελματικό τρόπο. Έκτοτε, πολλά έχουν γίνει και πολλά είναι αυτά που προγραμματίζονται.

Αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του συνεδριακού τουρισμού με τις προσφερόμενες πτήσεις, τον μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων κλινών για μεγάλες διοργανώσεις, τις υφιστάμενες συνεδριακές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλα συνέδρια, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο η εγχώρια βιομηχανία όσο και το δυνητικό πελατολόγιό μας, την κατάργηση σχεδόν των μεσαζόντων επαγγελματιών, έχουμε προβεί άμεσα σε μία σειρά από αντισταθμιστικές ενέργειες.

Καταρχήν έχουμε δημιουργήσει έξι διαφορετικά Σχέδια Κινήτρων και Επιχορηγήσεων, για να καλύψουμε τις πολλαπλές ανάγκες της συνεδριακής βιομηχανίας, να προβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο την Κύπρο και να προσελκύσουμε όσο το δυνατό περισσότερα συνέδρια, συναντήσεις και ταξίδια κινήτρων. Όπως θα μας επεξηγήσει η Ομάδα του Convention Bureau, το κάθε Σχέδιο απευθύνεται και σε μία διαφορετική κατηγορία, είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού, οι Destination Management Companies και οι Professional Congress Organisers, οι διάφορες εταιρείες του εξωτερικού, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί και οι σύνδεσμοι. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τα αναθεωρημένα Σχέδια Κινήτρων, τα οποία ισχύουν από τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Σήμερα επίσης, θα ήθελα να ανακοινώσω για πρώτη φορά την πρόθεση του Οργανισμού για συμπερίληψη επιλέξιμων επενδύσεων συνεδριακού τουρισμού στην επόμενη προκήρυξη του Σχεδίου Κινήτρων αειφόρου εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον ΚΟΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η Υπηρεσία έχει ήδη εισηγηθεί την συμπερίληψη των πιο κάτω επενδύσεων για ένταξη στο σχέδιο κινήτρων: την δημιουργία ενός μεγάλου αυτόνομου συνεδριακού κέντρου, την επέκταση ή αναβάθμιση των υφιστάμενων συνεδριακών χώρων εντός ξενοδοχείων και τη δημιουργία νέων συνεδριακών χώρων είτε εντός της υφιστάμενης γης των ξενοδοχείων είτε σε κοντινή απόσταση. Θεωρώ πως, νοουμένου ότι εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, περί τις αρχές Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων και είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Έπειτα, εκτιμώ ότι η προκήρυξη του Σχεδίου θα ακολουθήσει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Παράλληλα, προχωρούμε με την αναθεώρηση των καταλόγων του Convention Bureau με τα ξενοδοχεία με συνεδριακές εγκαταστάσεις και τους επαγγελματίες συνεδριακού τουρισμού. Ακόμη, ετοιμάζονται οι όροι διαγωνισμού για την προκήρυξη νέας προωθητικής ταινίας συνεδριακού τουρισμού. Έχουμε επίσης αναθέσει την καταγραφή των επισκέψιμων χώρων για διοργάνωση εκδηλώσεων συνεδριακού ή/και πολιτιστικού χαρακτήρα ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε όλων των ειδών τα αιτήματα ως Convention Bureau. Ξεκινήσαμε ακόμη την αξιοποίηση των εργαλείων του International Congress and Convention Association για διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων στην Κύπρο, εμπλέκοντας τόσο τους τοπικούς συνδέσμους όσο  και τους Ambassadors in Tourism.

Φέτος, συμμετείχαμε επίσης σε μια σειρά διοργανώσεων με προκαθορισμένες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων, η Confec Red, το Οyster Summer Party, το Meetings Show και Μeetings Space που στοχεύουν στην αγγλική αγορά, οι διεθνείς διοργανώσεις ΙΜΕΧ και ΕΙΒΤΜ, οι IBTM Arabia και Μ&Ι Forum για τις αραβικές αγορές, η ΙΜΕΧ Αmerica. Συμμετείχαμε επίσης στη μεσογειακή συνάντηση του International Congress and Convention Association, διοργάνωση την οποία διεκδικήσαμε επιτυχώς και θα έχουμε τη χαρά να την φιλοξενήσουμε αρχές του 2016 στην Κύπρο.

Eπιπρόσθετα, διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Γραφείο μας στη Γερμανία εκδήλωση δημοσίων σχέσεων στη Φρανκφούρτη, ειδικά για συνεδριακό τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Φιλοξενήσαμε επίσης εκπαιδευτικό ταξίδι από την Αγγλία και προγραμματίζουμε αντίστοιχο με δημοσιογράφους από τη Γαλλία στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε συνεργασία με τα Γραφεία μας στο εξωτερικό, στηρίξαμε τα μέλη του Convention Bureau αποστέλλοντάς τους πρόσφατες βάσεις δεδομένων από σειρά σημαντικών αγορών για διευθέτηση συναντήσεων πωλήσεων.

Επίσης, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης μας και του στόχου για συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού μας, έχουμε αναθέσει την έρευνα για τον τουρισμό των κατεχομένων με ειδική αναφορά στον συνεδριακό τουρισμό, η οποία συντάχθηκε από εξειδικευμένο τουρκολόγο. Παραμένοντας στον ίδιο στόχο, φιλοξενήσαμε τους λειτουργούς πωλήσεων των Γραφείων μας στο εξωτερικό, όπου τους εκπαιδεύσαμε σε θέματα ειδικών ενδιαφερόντων και ιδιαίτερα συνεδριακού τουρισμού, οργανώνοντας ένα ιδιαίτερα εντατικό πρόγραμμα με επισκέψεις σε νέες αναπτύξεις, κατιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας και παρουσιάσεις. Ακόμα, συνεχίσαμε την έρευνα της συλλογής των στατιστικών στοιχείων, η οποία θα σας παρουσιαστεί στη συνέχεια από την συνεργάτη μας, εκπρόσωπο της εταιρείας ΙΜR.

Για το άμεσο μέλλον προγραμματίζουμε την έναρξη νέου προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για το Cyprus Convention Bureau, για το οποίο θα ενημερωθείτε σύντομα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε πάντοτε ευήκοοι στις εισηγήσεις σας για συνεχή βελτίωση των εργασιών μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα όλα όσα θα ακούσετε σήμερα.