Members Area

Our News

08/02/2016 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Έναρξη ψηφοφορίας του διαγωνισμού φωτογραφίας για τα Φλαμίνγκο της Λάρνακας

O διαδικτυακός διαγωνισμός φωτογραφίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας με θέμα «τα Φλαμίνγκο της Λάρνακας» έχει αρχίσει και θα ισχύει μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2016.

Συνολικά έχουν εγκριθεί για συμμετοχή 165 φωτογραφίες που απεικονίζουν πολύ εντυπωσιακά πλάνα των ξεχωριστών αυτών αποδημητικών πουλιών από τους δύο υδροβιότοπους της Λάρνακας, δηλαδή την Αλυκή και τη Λίμνη Ορόκλινης. Το κοινό μπορεί να ψηφίσει μέχρι και τέσσερις φωτογραφίες μέσα από τη σελίδα https://apps.facebook.com/larnakaflamingo

Το βραβείο με τους περισσότερους ψήφους θα λάβει €500, το δεύτερο €200 και το τρίτο €100. Επιπρόσθετα, θα δοθούν και τρεις έπαινοι με έπαθλα που περιλαμβάνουν δείπνο για δύο άτομα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία Palm Beach και E-Hotel & Spa καθώς και συνδρομή ενός μήνα για χρήση των υπηρεσιών πισίνας του ξενοδοχείου Sentido Sandy Beach. Λόγω του μεγάλου αριθμού αξιόλογων φωτογραφιών που έχουν ληφθεί, έχει αποφασιστεί όπως προστεθεί και έπαινος ως «Επιλογή Προέδρου» με έπαθλο δείπνο για δύο άτομα στο ξενοδοχείο Golden Bay.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταμετρήσεις, φέτος υπήρξε αυξημένος αριθμός φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας που ανέρχεται στα 12.500. Τα φλαμίνγκο έρχονται κυρίως από την Τουρκία και το Ιράν για να περάσουν το χειμώνα στην Κύπρο, αλλά δεν φωλιάζουν εδώ, με εξαίρεση το έτος 2005 που ήταν η μόνη χρονιά που έκαναν αυγά. Η χρονική διάρκεια που θα μείνουν στην Κύπρο καθώς και ο αριθμός που θα παραμείνει, εξαρτάται από το επίπεδο του νερού στις λίμνες.

Ο διαγωνισμός φωτογράφησης έχει ωθήσει φέτος αρκετό κόσμο να ενδιαφερθεί για τα φλαμίνγκο και πολλοί συμπολίτες μας αλλά και ξένοι επικοινώνησαν για να λάβουν επιπρόσθετες πληροφορίες για τα εν λόγω πουλιά. Παρατίθενται πιο κάτω ενδιαφέροντα στοιχεία που υπεβλήθηκαν από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου:

-           Το αρσενικό φλαμίνγκο είναι μεγαλύτερο από το θηλυκό, αλλά το φτέρωμα τους είναι το ίδιο. Είναι φανταχτερό ροζ με φανταχτερό κόκκινο και μαύρο στις φτερούγες τους, που φαίνεται όταν πετάνε.

-           Τα νεαρά φλαμίνγκο χρειάζονται μέχρι και τέσσερα χρόνια για να γίνουν ροζ. Μέχρι τότε, έχουν καφετί-γκρίζο χρώμα και τα βλέπει κανείς συχνά μέσα στα κοπάδια των ενήλικων φλαμίνγκο.

-           Το ροδαλό χρώμα των Φλαμίνγκο οφείλεται σε μια ουσία που υπάρχει στη γαρίδα Αρτέμια Σαλίνα που ζει στην Αλυκή, με την οποία τρέφονται. Με τα πόδια τους ανακατεύουν τη λάσπη και με το ράμφος τους φιλτράρουν για να βρουν την τροφή.

-           Στέκονται στο ένα πόδι για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Όταν βάζουν και τα δύο πόδια στο νερό, αντί για το ένα, χάνουν περισσότερη θερμότητα.

-           Είναι πολύ ευάλωτα στην ενόχληση. Τα πουλιά βρίσκονται εδώ για να ξεκουραστούν και να τραφούν. Όταν υπάρχει συνεχής ενόχληση πιθανών να υπάρξει επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία κάποιων ειδών την άνοιξη.

Όσοι θέλουν να τύχουν μεγαλύτερης ενημέρωσης για τα φλαμίνγκο και τα υπόλοιπα πουλιά του υδροβιότοπου αλλά και να χαρούν το μοναδικό αυτό θέαμα, προσωπικό του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου θα βρίσκεται τα πλείστα Σαββατοκύριακα στην Αλυκή Λάρνακας με τηλεσκόπια πτηνοπαρατήρησης. Για τα ακριβή ωράρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.birdlifecyprus.org. Στελεχωμένο και με τον κατάλληλο εξοπλισμό πτηνοπαρατήρησης είναι επίσης το παρατηρητήριο της Λίμνης Βορόκληνης κάθε Δευτέρα μεταξύ 10:15 και 11:30, προσφορά του Κ.Σ. Βορόκληνης και της ΕΤΑΠ Λάρνακας.