Members Area

Our News

06/09/2018 - ACTA: Παρά τις θετικές επιδόσεις στον τουρισμό, μεγάλες οι προκλήσεις για το μέλλον

Τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις προκλήσεις τόσο για τον εισερχόμενο όσο και τον εξερχόμενο τουρισμό ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, κ. Βασίλης Σταματάρης.

Μιλώντας στην 64η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ACTA, ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι η χρονιά που διανύουμε παρουσιάζει μέχρι στιγμής τις καλύτερες επιδόσεις και τις πιο υποσχόμενες προοπτικές για περαιτέρω θετικά αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι συνολικές αφίξεις μέχρι τον Ιούλιο του 2018 ανήλθαν σε 2.184.775 ενώ ο κάθε ημερολογιακός μήνας του 2018 παρουσίασε από μόνος του ιστορικό ψηλό ρεκόρ αφίξεων, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες, οποιουδήποτε προηγούμενου χρόνου.

Όπως ανέφερε τα έσοδα  για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ανήλθαν σε 996,4 εκ. Ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Σταματάρης αναφέρθηκε και στον εξερχόμενο τουρισμό ο οποίος παρουσίασε αύξηση που άγγιξε το 10% στα ταξίδια κατοίκων της Κύπρου στο εξωτερικό (ανήλθαν σε 164.376) κατά τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρατηρήθηκε αυξημένη έξοδος Κυπρίων για τις διακοπές τους, κυρίως προς την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά, αλλά και σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ο κ. Σταματάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό που έχει πλέον καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου. Αναφερόμενος στις προκλήσεις του τουρισμού, επισήμανε την ανάγκη να συνεχίσει η έμφαση στην ενίσχυση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος, στην άμεση υλοποίηση των έργων υποδομής, στη βελτίωση των υπηρεσιών της τουριστικής μας βιομηχανίας, στην αύξηση της συνδεσιμότητας της χώρας μας με άλλες αγορές, στην επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας, στην ανάδειξη των τουριστικών πλεονεκτημάτων μας, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και πολλά άλλα.

Χαιρέτισε εκ μέρους του Συνδέσμου την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα λειτουργήσει από τις 2 Ιανουαρίου 2019.

Μάλιστα είπε, ότι στο πρόσωπο του νέου Υφυπουργού, ο ACTA βλέπει ιδανικά ένα άτομο με προσωπικότητα - ευρείας αποδοχής, χωρίς οποιαδήποτε πολιτικά βαρίδια και με γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο τουρισμού, ειδικά στο μάρκετινγκ, με όραμα για το μέλλον του τουρισμού.

Ο κ. Σταματάρης χαιρέτισε ακόμη και την εφαρμογή από την 1η Ιουλίου της νέας νομοθεσίας σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και την απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να ορίσει τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για να ενεργεί ως «Εγκεκριμένο Σώμα» σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου.

Ο κ. Σταματάρης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναβάθμιση αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ παράλληλα επισήμανε την προσπάθεια για θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου κατάταξης των ξενοδοχείων και χαιρέτισε την πολιτική κινήτρων για τον τουρισμό που εφάρμοσε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Με τη σειρά του ο Σύνδεσμος, μέσα από ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης της νέας τεχνολογίας, Ευρωπαϊκών νομοθετημάτων, κ.ά. εκπαιδεύει, στηρίζει και καθοδηγεί τα Μέλη του. Είναι σίγουρος πως τα Μέλη του Συνδέσμου προσφέρουν επαγγελματισμό και ασφάλεια.

Κλείνοντας, ο κ. Σταματάρης τόνισε ότι ο τουρισμός χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και πάντα νέες πρωτοβουλίες και ότι ο Σύνδεσμός θα συνεχίσει να συμβάλλει πάντοτε με τη σειρά του στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών για τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα που έχουν ως σκοπό να κατατάξουν την Κύπρο μέσα στους καλύτερους προορισμούς προτίμησης του κόσμου.

Χαιρετισμούς στη Γενική Συνέλευση απεύθυναν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Χορηγοί της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ACTA ήταν οι εταιρείες Cyprus Airways, Sabre και ο ελεγκτικός οίκος KPMG.